Saturday, April 10, 2010

Tuan Guru Nik Aziz, secebis dedikasi.

oleh : Mohd Aizat bin Mohd Salleh

Alhamdulillah, tesis saya semester ini akhirnya siap sepenuhnya. Saya diamanahkan untuk mengkaji berkenaan pemikiran politik Tuan Guru Nik Abdul Aziz terhadap isu semasa di Malaysia. Sesuatu yang agak mencabar.

Semalam, saya mendapat satu email daari seorang rakan menceritakan pengalamannya ke Kelantan. Email itu:

SARAPAN PAGI SEORANG MENTERI BESAR.


Sewaktu kami sekeluarga berkunjung ke Kota Bharu Kelantan pada cuti sekolah bulan lepas, kami sekeluarga sarapan pagi di gerai berhampiran hotel penginapan.. Kami sekeluarga terkejut dan rasa terharu bila kami dapati MB Kelantan tengah sarapan pagi di gerai tersebut berseorangan tanpa pengawal peribadi dan pegawai kerajaan Kelantan..


Malah beliau terlebih dahulu menegur dan menberi salam kepada kami sekeluarga serta mengajak kami sekeluarga makan bersama-sama dimeja beliau sambil berborak menayakan dari mana, bagaimana perasaan kami bila berada di Kelantan dan banyak lagi.. Ketika berborak, beliau tiada sedikit pun menyentuh soal politik atau cerita perkembangan terkini di Negeri kami (Negeri 9)..


Malah beliau berterima kasih kepada kami kerana sudi datang dan lihat sendiri keadaan di Kelantan daripada membaca di akhbar atau melihat di TV.. Malah kami sekeluarga rasa lebih terharu bila beliau bayar kami sekeluarga makan pada pagi itu..


* MB Negeri saya sendiri pun susah nak jumpa.. kecuali ada majlis rasmi yang ada publisiti sahaja.Bila mendapat email dan membacanya, saya tak tahu nak kata apa. Memang tidak silap saya memilih tajuk tesis saya berkenaan beliau.


1 comment:

Mohd Afiq Mohd Saleh said...

sangat kagum dan teruja dengan MB seperti ini.