Tuesday, July 19, 2011

Hakikat kehidupan

Hakikat hidup adalah sebuah keajaiban, namun ia hanya ajaib bagi orang-orang yang selalu berfikir..-Generasi Wahyu.

oleh: Mohd Aizat bin Mohd Salleh

Setiap manusia akan melalui kehidupannya yang berbeza-beza antara satu sama lain. Ada orang yang hidupnya bermula dengan kesenangan dan berakhir dengan kesusahan. Ada juga manusia pada awalnya hidupnya penuh keperitan dan kesusahan, namun pada akhirnya dia menemui kesenangan.

Ada sesetengah orang, mereka diuji dengan kesakitan. Ia berlaku pada dirinya, atau pada anggota keluarganya, atau kepada sahabat serta orang-orang yang disayangi. Di sana, ada juga orang yang memiliki kesenangan dan kekayaan, memiliki harta yang banyak dan wang tidak menjadi masalah kepadanya.

Mungkin di kalangan kita ada yang pernah kehilangan orang tersayang, sama ada ibu, ayahnya, atau anaknya. Ada juga di antara kita pernah melalui saat-saat keperitan di dalam hidupnya, kehilangan rumah, terlibat dengan kemalangan dan sebagainya.

Hakikat kehidupan

Apa yang penting, setiap dari kita pernah melaluinya atau bakal melaluinya namun tidak diketahui bila masa dan ketikanya atau kepada siapa akan berlaku sama ada dirinya sendiri atau orang yang disayanginya. Inilah hakikat kehidupan. Hanya orang yang pernah melaluinya akan memahami maksudnya. Sesiapa yang tidak pernah merasainya tidak akan memahami maksud disebalik peristiwa itu.

Seorang yang lahir yang keluarganya sudah memiliki rumah yang besar dan kaya, tidak pernah melalui pengalaman menjaja atau menjual nasi lemak di tepi jalan. Malah dia mungkin tidak mengetahui mengapa sebabnya ada orang berniaga di tepi jalan itu. Padanya, makanan sudah terhidang di atas meja, atau kalaupun dia hendak makan, dia akan membelinya di tepi jalan.

Tetapi, pernahkah dia terfikir bahawa seorang makcik tua yang menjual nasi lemak itu, mungkin dia terpaksa menanggung nafkah anak-anaknya, membeli keperluan rumah, membayar sewa rumahnya, dan membayar yuran dan keperluan anaknya yang bersekolah. Lebih lagi, mak cik itu mungkin adalah seorang janda yang sudah kehilangan suaminya tempat bergantung, lalu terpaksa membanting tulang berniaga nasi lemak di tepi jalan demi menyara kehidupannya dan keluarganya.

Seorang yang anggota keluarganya yang tidak pernah mengalami peristiwa-peristiwa hitam, tidak akan mengetahui dan mungkin tidak terfikir perkara seumpama itu akan berlaku. Seorang yang sihat tubuh badannya, akan sibuk bekerja, berniaga, menghabiskan masa ke tempat yang disukainya, dan kadangkala tidak pernah terfikir akan apakah musibah yang bakal berlaku kepadanya.

Di satu sudut, ada orang yang pernah ditimpa penyakit, misalnya sakit buah pinggang yang memerlukan dia melakukan dialisis setiap minggu, yang pastinya terpaksa menghabiskan wang yang begitu banyak untuk menampung kos rawatannya. Jika dia tidak bekerja, atau kerjanya hanya cukup makan sahaja,dia tidak dapat menampung kos rawatan sakitnya itu.

Seorang yang pernah lumpuh, yang tidak boleh langsung bergerak akan memikirkan, seandainya diberikan semula kesihatan, maka dia tidak akan melakukan perkara yang akan membawanya kepada sakitnya itu. Dia akan menjaga makan dan minumnya. Semua ini, tidak difikirkan oleh seorang yang sihat, kerana dia akan sibuk bekerja dan bekerja untuk mendapatkan su
mber kewangan untuk memperbaiki hidupnya.

Keajaiban

Kehidupan adalah satu keajaiban. Kadangkala, bagi sesiapa yang pernah melalui pengalaman seperti itu, mereka pernah mengeluh, mengapa ditimpakan musibah seumpama itu. Mengapa ujian ditimpakan kepada dirinya, atau keluarganya atau orang yang disayanginya. Perkataan ini, walau tidak keluar dari mulut, namun dari dalam hati pasti ia pernah terdetik.

Kita tidak boleh lari, kerana sifat manusia memang sebegitu. Kita biasa akan mengeluh jika ditimpa kesusahan, dan gembira apabila diberi nikmat. Itu sifat fitrah manusia. Namun, pernahkah kita terfikir, di saat kita mula-mula menerima musibah dan ujian tersebut, dan di mana kita berada pada hari ini sebenarnya kita telah melangkah jauh daripada apa yang kita harapkan.

Seorang yang sudah 5 tahun lumpuh, pasti akan terkenang sewaktu mula-mula dia menghidap kesakitan itu. Tetapi apabila dia merenung dirinya pada hari ini, pastinya dia tidak menyangka bahawa Allah masih lagi memberikan kepadanya nafas dan nyawa untuk dia hidup, meskipun pergerakan hidupnya terbatas.

Seorang yang ditimpa kemiskinan, setiap hari memohon kepada Allah agar diberikan kesenangan, rezeki yang mencukupi. Sebenarnya jika dia melihat dirinya pada hari ini, sesungguhnya dia sudah mendapat lebih daripada apa yang dia harapkan. Dia masih lagi hidup, masih lagi dikurniakan rezeki dan makannya cukup, dia boleh menampung rezeki keluarganya walaupun tidak menjadi seorang yang kaya-raya.

Sebab itulah, Dr HAMKA pernah berkata: "Lihatlah, bagaimana Allah telah mengagih-agihkan rezeki pada setiap hamba-Nya."

Kita sering menyangka bahawa seorang yang kaya, memiliki kediaman yang besar adalah seorang yang senang dan bahagia, manakala seorang yang susah dan miskin, tinggal di pondok buruk, pastinya hidup mereka dihimpit kerisauan, dan kesusahan. Sebenarnya di dalam kehidupan bukan begitu.

Ada orang yang setiap hari makan hidangan yang lazat-lazat, lauk pauknya sangat baik, makan di tempat yang mewah, restoran yang mahal. Namun, hatinya tidak bahagia, bahkan sering merisaukan hartanya yang ditinggalkan, risaukan keluarganya yang ditinggalkan dan juga risaukan perniagaannya yang tidak bertambah-tambah, sedangkan harta sudah mengelilinginya.

Ada orang yang hanya tinggal di pondok buruk, makannya satu dua lauk sahaja dan mungkin sekali atau dua kali sehari, namun hidupnya bahagia. Walau anak-anaknya ramai, tetapi tidak pernah mereka menyusahkannya bahkan menerima seadanya kehidupan yang sebegitu.

Syukur

Oleh sebab itu, kadangkala bagi manusia, syukur itu lebih susah daripada sabar. Sebahagian orang boleh menerima ujian yang berlaku ke atas dirinya, namun amat sedikit orang yang boleh bersyukur dengan apa yang dikurniakan oleh Allah ke atasnya. Syukur itu kata Dr HAMKA: "Mensyukuri apa yang dimiliki, bukan mensyukuri apa yang baru diperolehinya." Ramai orang yang bersyukur apabila mendapat sesuatu yang baru, tetapi tidak ramai orang bersyukur dengan apa yang sudah dimiliki. Kata Dr HAMKA lagi: "Yang ada ini sudah menjadi harapan kita, namun tidak salah mengharapkan perkara yang lain.."

Kadangkala, Allah tidak memberikan apa yang kita harap-harapkan. Kita harapkan agar diberi kekayaan, tetapi kita tidak menjadi kaya. Kita berdoa diberi kesihatan, tetapi Allah timpakan kesakitan kepada kita. Kita selalu banyak mengharap sesuatu yang baru, namun kita tidak selalu sedar bahawa apa yang dimiliki sekarang ini sudah lebih dari apa yang kita harapkan. Kita masih dikurniakan kehidupan dan sebagainya.

Sebab itu, agama hanya menganjurkan kepada kita agar memohon apa yang terbaik dari sisi Allah. Kerana, apa yang terbaik dari sisi Allah, itulah sebaik-baik kurnia seperti mana doa yang selalu kita baca selepas solat: "Wahai Tuhan kami, berilah kepada kami apa yang baik dari sisi-Mu di dunia, dan juga di Hari Akhirat, dan jauhkanlah kami dari azab neraka.."

Apa yang terbaik di sisi Allah tidak sama seperti apa yang terbaik dari sisi manusia. Manusia menganggap kesihatan itu baik bagi mereka, namun bagi Allah mungkin ia adalah suatu buruk. Mungkin dengan kesihatan itu akan menyebabkan hamba-Nya lebih lalai dari mengingati-Nya, justeru, Allah berinya kesakitan agar hamba-Nya sentiasa mengingati Allah. Begitu juga dengan kekayaan.

Sesungguhnya, kehidupan itu penuh dengan keajaiban. Namun ia ajaib bagi orang yang selalu memikirkannya, yang selalu belajar dari kehidupan. Kehidupan adalah guru yang paling baik bagi kita. Harungilah kehidupan dengan semangat dan kesediaan disamping menghubungkan diri dengan Allah, nescaya kita akan melihat keajaiban-keajaiban yang dikurniakan Allah kepada hamba-Nya yang beriman.

11.54 a.m (19 Julai 2011)
Hospital Tawakkal,
Jalan Pahang.

No comments: